10 bästa filmerna under 2000-talet – streama här

Senaste åren har så här långt bjudit oss på ett par riktiga mästerverk i filmväg, men det kan vara svårt att hitta guldkornen i ett hav fyllt av filmer av varierande kvalitet. Därför har vi gjort en lista med de 10 bästa filmerna under 2000-talet – baserat på deras betyg på filmstjänsten IMDb. Det blir en salig blandning av allt från undercoverpoliser till japansk animation.

Reqiuem for a Dream (2000)

requiem for a dream

Reqiuem for a Dream har sedan sin premiär år 2000 blivit en riktig kultfilm för filmälskare världen över. I det psykologiska dramat får vi följa ett flertal människor som på ett eller annat sätt hamnat i drogmissbruk. Ett missbruk som i längden ska förstöra deras framtidshopp, grusa deras drömmar och leda till en desillusionerad vardag.

SE DEN HÄR

Interstellar (2014)

Christopher Nolan tar oss på en episk resa genom universum. Filmen kretsar kring en före detta av astronaut som tvingas åka ut i rymden och lämna sin familj, för att hitta nya världar då jordens resurser är på väg att ta slut. I huvudrollen ser vi Matthew McConaughey, som vi tidigare sett i bland annat True Detective.

SE DEN HÄR

Spirited Away (2001)

Spirited Away

Tidigare i år blev det klart att streamingjätten Netflix köper rättigheterna till den japanska animationsstudion Studio Ghiblis verk. Det kan du läsa mer om här. Bland annat ges nu tittaren en chans att få se Spirited Away, där huvudpersonen Chihiro vandrar in i en magisk värld som styrs av en häxa – och de som trotsar henne förvandlas till djur.

SE DEN HÄR

The Prestige (2006)

The Prestige

I Christoher Nolans The Prestige följer vi två illusionister vars intensiva rivalitet blir en livslång kamp fylld av besatthet och svartsjuka – med dödliga konsekvenser. I rollerna ser vi flera bekanta ansikten i Hugh Jackman, Christian Bale och Michael Caine.

The Departed (2006)

The Departed

The Departed utspelar sig i södra Boston, där Costigan (Leonardo DiCaprio) och Sullivan (Matt Damon) spelar två utexaminerade poliser, helt ovetandes om varandras existens. Den ena ingår i polisens specialenhet och infiltrerar stans irländska gangsterverksamhet, medan den andra infiltrerar polisens verksamhet för irländarnas räkning. En mullvad + en undercoverpolis = spänning. De båda inser snabbt att det finns en läcka och det blir en kamp med klockan om vem som avslöjar vem först.

SE DEN HÄR

Whiplash (2014)

Whiplash

Den unga jazztrummisen Andrew är både ambitiös och talangfull. Men hans strävan efter framgång och perfektion förvandlas till en osund besatthet när han pressas allt hårdare av sin benhårda lärare Terence. Till slut når han randen av både förmåga och förstånd. Filmen vann inte mindre än tre Oscarsstatyetter under galan 2015, så om du inte har sett den än borde du passa på nu.

SE DEN HÄR

The Pianist (2005)

The Pianist

Den ofattbart begåvade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i polska Warsawa under nazisternas utbredning över Europa. Medan hans familj tas till fånga och skickas iväg till arbetsläger, så lyckas Wladyslaw fly och gömma sig bland stadens ruiner. Hans livshistoria skildras i den hyllade och kritikerrossade filmen The Pianist.

SE DEN HÄR

Memento (2000)

Memento

Memento följer vi Leonard Shelby (Guy Pearce) som har det många jagar – rikedom, dyra bilar, dyra kläder. Ändå går hans liv ut på en sak: att hitta sin frus mördare. Men det är inte lika lätt som det låter. Han lider nämligen av en ovanlig sjukdom som gör att han efter 15 minuter glömmer bort var han är, vart han ska och varför.

SE DEN HÄR

Kapernaum (2018)

Kapernaum

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i Beirut. När hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro – kanske i ett annat land. Med sina 8,4 i betyg så kvalar Kapernaum in på topplistan över de 10 bästa filmerna under 2000-talet.

Parasit (2019)

Det sydkoreanska psykologiska dramat Parasit handlar om Ki-Woo och hans arbetslösa familj som inte har några pengar. De ljuger för att lura till sig jobb hemma hos den extremt rika familjen Park. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll. Parasit blev den stora vinnaren på Oscarsgalan tidigare i år med 6 nomineringar varav 4 ledde till en Oscarsstatyett.

SE DEN HÄR