10 bästa serierna under 2020

Trots att det har varit ett något annorlunda år såhär långt så har det ändå kommit en hel del bra serier. Vi har valt att lyfta fram tio av serierna som vi gillat extra mycket. Det blir en bra blandning av filosofiskt drama, krossade hjärtan och skruvade true crime-dokumentärer.

Devs

När pojkvännen till den den unga mjukvaruingenjören Lily Chan plötsligt begår självmord genom att tända eld på sig själv påbörjar Lily sin egen utredning. Hon misstänker att personerna bakom den hemlighetsfulla utvecklingsavdelningen, även kallad Devs, ligger bakom hennes pojkväns plötsliga död. I huvudrollen ser vi bland annat Sonoya Mizuno, som vi känner igen från Ex Machina.

SE DEN HÄR

Unorthodox

Unorthodox är en mycket sevärd verklighetsbaserad miniserie. Vi får följa den chassidiska judinnan Etsy i Brooklyn som flyr från ett arrangerat äktenskap till Berlin, där hon tas om hand av en grupp musiker. Men hennes förflutna kommer snart ikapp henne. Serien har såhär långt blivit en av de mest uppmärksammade det här året – mycket sevärd.

SE DEN HÄR

Normala människor

Connell och Marianne växer upp i samma småstad, medan Connell är den populära killen och Marianne den märkliga enstöringen. De träffas, ligger och gör slut. Så fortsätter det hela vägen till universitetet i Dublin, men där kastas rollerna plötsligt om. En fin och gripande kärlekshistoria med två normala människor, precis som titeln antyder.

SE DEN HÄR

Tiger King

En stor snackis på senaste är den smått surrealistiska dokumentärserien Tiger King: Murder, Mayhem and Madness. Här får vi se hur en zooägares liv spårar ur fullkomligt. En sann berättelse om allt från beställningsmord till en värld befolkad av bisarra karaktärer som ägnar sig åt uppfödning av tigrar. Nyligen nåddes vi även av nyheten att en tv-serie är på gång som ska kretsa kring dokumentärens huvudkaraktär Joe Exotic, vilket vi skrivit mer om här.

SE DEN HÄR

Snowpiercer

Jorden har frusit till is och de sista överlevande människorna bor på ett tåg, hela 1001 vagnar långt, som aldrig stannar. Det konstant rullande tåget är indelat efter klass och missnöjet i de bakre delarna av tåget stiger för varje sekund som går. Snowpiercer är baserad på filmen från 2013, som i sin tur är baserad på en fransk roman från 1982.

SE DEN HÄR

En dag

I En dag får vi följa med under ett bankrån. Men istället för att enbart fokusera på rånarna, så får tittaren vartannat avsnitt följa med i polisens arbete. Det blir en spännande katt och råtta-lek som höjer pulsen rejält. Ett måste för alla som älskar filmer och serier innehållandes välplanerade rån.

SE DEN HÄR

Kingdom, säsong 2

I den Sydkoreanska zombieserien Kingdom får vi följa landets kronprins, någon gång under Joseon-dynastin, då han försöker rädda sitt lands befolkning undan den mystiska sjukdom som får döda att vakna till liv om nätterna. En spännande mix av Sydkoreansk medeltid, drama och zombies som löper amok.

SE DEN HÄR

Tales from the Loop

Den amerikanska serien, som är baserad på svenska konstnären Simon Stålenhags verk, utspelar sig i en småstad i USA. Invånarna som lever i staden påverkas på olika sätt av en gigantisk, underjordisk maskin som kallas ”The Loop” –  som får märkliga saker att hända.

SE DEN HÄR

After Life, säsong 2

I den mörka brittiska komediserien After Life får vi följa en skribent på en lokaltidning som nyligen förlorat sin fru i cancer. Efter hennes bortgång försöker han komma över hennes död genom att bete sig så otrevligt att de som försöker hjälpa honom ska ge upp. Serien är skapad av skådespelaren och komikern Ricky Gervais, som också spelar huvudrollen i serien. Nyligen hade säsong två premiär, så passa på att se den redan nu.

SE DEN HÄR

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Jeffery Epstein var uppburen multimiljardär som rörde sig i de allra finaste kretsarna i USA. Han hade bostäder i Paris, New Mexico, New York och till och med en eget ö i centralamerika dit han tog sina vänner så som Bill Clinton och Prins Andrew. Men den perfekta fasaden krackelerade så småningom då fasansfulla uppgifter som om övergrepp och våldtäkt av barn började läcka ut. I den här True Crime-serien får vi följa med turerna i Jeffrey Epsteins liv.

SE DEN HÄR