10 nya bästa serierna 2019 – här streamar du dem

Vi har nu gått in i december månad. Julen står för dörren, men därefter kommer förstås även ett årsskifte. Det har varit ett händelserikt år på seriefronten, därför tänkte vi på tv.nu ge er en lista på bästa nya serierna från året som gått och sammanfatta 2019 i en och samma lista. Samtliga serier hittar ni genom att klicka på titeln eller via vår streamingguide.

When They See Us (Netflix)

Kritikerrosade When They See Us är baserad på den verkliga historien som utspelade sig i New York i slutet av 80-talet, då fem mörkhyade tonåringar fastnar i en mardröm när de blir falskt anklagade för ett brutalt överfall i Central Park. Serien blev en smärtsam påminnelse om det amerikanska rättssystemets brister och den ojämlikhet som gynnar vissa mer än andra.

Exit (SVT Play)

För några år sedan slog den norska ungdomsserien SKAM igenom på bred front. Nu kommer nästa stora export från norrmännen: Exit. Där får vi följa ett gäng medelålders män som har pengar, karriär och familj. Men de har tråkigt. En chockerande serie från Oslos finansvärld som sägs vara baserade på sanna historier därifrån. Det är en brutal skildring av en värld som vi sällan får inblick i: pengar i överflöd, drogmissbruk, prostituerade, alkohol och övergrepp. Det vill säga ett fullkomligt mörker.

Succession (HBO Nordic)

Det är visserligen ingen ny serie per definition eftersom första säsongen kom redan förra året. Men med sin andra säsong fick serien sitt definitiva genombrott i år och har hyllats av både publik och filmkritiker. Alla vill ta del av av den superrika, defekta familjen där alla syskon slåss om en plats som ledare över det företag som deras mediemogul till far en gång startade. Ett måste för alla som älskar maktkamper, politik och skruvad mörk humor.

Älska mig (Viaplay)

Med Josephine Bornebusch som både regissör och som en av huvudrollerna i dramat Älska mig får vi se hur olika generationer hanterar återkommande teman i livet som kärlek, sorg, passion och relationer. Älska mig är många gånger humoristisk, men samtidigt är den också en sinnrik och fin tolkning av livet. Serien kan ni se på Viaplay här.

The Crown (Netflix)

The Crown är precis som ovan nämnda Succession inte heller helt ny. Men nu i november hade säsong tre av det hyllade kostymdramat premiär, så det vore nästan ett tjänstefel att inte ta med den på den här listan. Serien, som kretsar kring det brittiska kungahuset, är en påkostad historia med en otrolig detaljrikedom och med många fantastiska skådespelarinsatser. I tredje säsongen så tar Olivia Coleman över rollen som Drottning Elizabeth II efter Claire Foy och gör det med bravur.

Russian Doll (Netflix)

I komediserien Russian Doll får vi följa en ung kvinna vid namn Nadia som tycks ha fastnat i någon typ av tidsloop. Under en fest i New York så dör hon plötsligt när hon blir överkörd av en taxi utanför lägenhet, men på något oförklarligt sätt så kommer alltid tillbaka vid liv till exakt samma festkväll. Hon återupplever kvällen gång på gång, men lyckas alltid dö på ett eller annat sätt. Hon försöker desperat förstå vad det är som egentligen försiggår. En underhållande serie med rolig och något annorlunda intrig.

Watchmen (HBO Nordic)

Watchmen utspelar sig i en alternativ, samtida verklighet i USA, där ”superhjältar” har förbjudits på grund av sina våldsamma tillvägagångssätt. Trots det går vissa av dem samman för att starta en revolution, medan andra försöker stoppa den. Serien innehåller ändå den något annorlunda kombinationen där både maskerade hjältar och rasmotsättningar ligger i fokus. Mycket sevärd, även för er som vanligtvis inte är så mycket för superhjältegrejen.

His Dark Materials (HBO Nordic)

His Dark Materials är en av årets stora fantasysatsningar. I serien får vi följa Lyra, en till synes helt vanlig, men modig flicka från en annan värld. Under sitt sökande efter en vän som kidnappats avslöjar hon en lömsk plan som har med stulna barn att göra. Det leder henne vidare in på ett uppdrag för att ta reda på vad det mystiska fenomenet som kallas för Stoft är för något. En välproducerad serie som är perfekt för både den vuxna tittaren men även för den lite yngre.

Chernobyl (HBO Nordic)

Det historiska dramat Chernobyl blev en av årets allra största succéer – och bakom succén hittar vi svenska Johan Renck som regisserat serien. Den är, precis som ni säkert redan insett, baserad på händelserna kring kärnkraftsolyckan i Chernobyl 1986. Även om många i viss mån redan är pålästa och vet en del om olyckan så ger serien en obehaglig inblick och en djupare förståelse för den. Se Chernobyl på HBO Nordic här.

Unbelievable (Netflix)

Historien är baserad på den sanna historien om en ung flicka som utsätts för en överfallsvåldtäkt i sitt eget hem. När hon sedan polisanmäler blir hon misstrodd av polis och rättsväsende, samtidigt vänder hela hennes bekantskapskrets henne ryggen. Medan de flesta tror hon bara är ute efter uppmärksamhet så finns det en kvinnlig kommissarie som vägrar tro på att allt bara är en lögn.