11 filmer baserade på verkliga händelser

Det finns något speciellt att se filmer som är baserade på sanna historier. Det är som att filmen får en helt annan nerv, som att det adderas ytterligare en dimension i berättandet. Det finns många bra ”based on a true story-filmer” förstås, men vi vill ge er en hög med filmer som ni kan streama när ni vill. Så varsågoda – 10 filmer som är baserade på sanna historier. Precis som alltid så hittar ni filmerna i listan i vår playguide, tillsammans med tusentals andra filmer. Besök gärna playguiden här!

Erin Brockovich

Den ensamstående trebarnsmamman Erin Brockovich liv förändras radikalt när hon får jobb som arkivarie på en advokatfirma. Av en slump hittar hon papper på en till synes suspekt fastighetsaffär, som i sin tur leder till att en stor skandal uppdagas.

Argo

Mitt under den Iranska revolutionen 1979 så tas drygt 50 amerikaner som gisslan när amerikanska ambassaden stormas av iransk militär i Teheran. 6 stycken amerikaner lyckas däremot fly och söker skydd hemma hos den kanadensiska ambassadören. Med vetskapen om att tiden rinner ut och att döden närmar sig så anländer CIA-specialisten Tony Mendez (Ben Affleck) för att, med en riskfylld plan, undsätta de nödställda amerikanerna.

Stulna år

Susanna (Winona Ryder) blir tvångsintagen på ett mentalsjukhus som 17-åring. Läkarna anser att hon lider av borderline och tvingar henne kvar. På sjukhuset träffar hon nya människor, bland andra Lisa, som varit där i 7 år. Men Susanna vill inte stanna kvar och planerar att rymma därifrån, frågan är – lyckas hon?

Catch Me if You Can

Alla är vi bra på något. Frank Abigail var bra på det mesta – framför allt att lura folk runtomkring honom. Som 19-åring hade han hunnit med att lura sig till miljontals dollar, ett pilotcertifikat, jobbat som barnläkare och som advokat på en ansedd firma. En klassisk film med Leo DiCaprio i huvudrollen.

127 timmar

Under ett ensamäventyr mitt ute i Utahs ödemarker så råkar Aron Ralston (James Franco) ut för en olycka. Hans arm fastnar mitt emellan två stenblock, vilket gör att han sitter fastkilad, helt ensam och utan chans att kontakta någon för hjälp. Han svävar mellan uppgivenhet och hopp om vartannat och begrundar sin tid vid liv. Han ställs inför två val: göra en obeskrivlig uppoffring eller dö.

A Beautiful Mind

Långt innan Forbes Nash Jr. tilldelades nobels ekonomipris för sin matematiska teori som han kallade Game Theory, så bedraktades han som galen och schizofren. En väldigt fin och gripande berättelse om psykisk ohälsa och hur vi ser på den. I rollerna ser vi bl.a. Russel Crowe och Ed Harris. 

Maffiabröder

Under 30 år följer vi den halvirländska Henry Hills när han avancerar uppåt i maffian. Men på grund av sitt påbrå så lyckas han inte nå ända fram till toppen av organisationen. Istället börjar misstankar riktas mot honom – både från polisens och maffians håll. Historien skildras av Martin Scorsese i Maffiabröder.

The Theory of Everything

Många känner säkert igen Stephen Hawking – en av vår tids mest kända vetenskapsmän. I The Theory of Everything får vi se hur det gick till när han som 21-åring får reda på att han har en obotlig sjukdom som kommer attackera hans motoriska funktioner och bara har två år kvar att leva.

Schindler’s List

I kultfilmen Schindler’s List får vi den tyska affärsmannen Oscar Schindler lyckas att rädda över 1100 judar från en säker död genom att använda byråkratiska kryphål i lagen på ett slugt sätt.

The Blind Side

Michael är en hemlös afro-amerikansk ungdom som har ett brokigt förflutet. När han blir hemlös så tas han om hand av en välbärgad familj, som med mamma Leigh Anne (Sandra Bullock) i spetsen, hjälper honom att nå sina drömmar och nå sin fulla potential.

The Pianist

Den ofattbart begåvade pianisten Wladyslaw Szpilman lever i polska Warsawa under nazisternas utbredning över Europa. Medan hans familj tas till fånga och skickas iväg till arbetsläger, så lyckas Wladyslaw fly undan och gömma sig bland stadens ruiner. Hans livshistoria skildras i den hyllade och kritikerrossade filmen The Pianist.

 

Har du tips på andra filmer inom samma kategori som du gillar? Kommentera gärna! Och glöm inte att titta in i vår playguide – där hittar du filmer och serier från Netflix, HBO Nordic, SVT Play och flera andra streamingtjänster.