6 klätterdokumentärer – här streamar du dem

Klättring har på senare år fått en revival och frågan är om inte sporten är mer populär idag än någonsin tidigare. När Oscarsgalan nyligen gick av stapeln så vann klätterdokumentären Free Solo en Oscarstatyett för bästa dokumentär, vilket är första gången en klätterfilm vinner en Oscar överhuvudtaget. Vi har valt att slänga ihop sex klätterfilmer du kan streama när du vill. Du hittar samtliga i vår playguide.

Meru – SF Anytime/Google Play/iTunes

När Conrad Anker, Jimmy Chin och Renan Ozturk försökte bestiga Mount Merus Shark’s Fin stötte de på många bakslag. Utmaningarna gör Meru till en unik berättelse om vänskap, uppoffring, hopp och besatthet.

The Dawn Wall – Netflix/iTunes/Google Play

Kamerorna följer proffsklättrarna Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson under den hisnande klättringen uppför Yosemites mest imponerande och svårklättrade klippformation. Under flera veckor så lever de två klättrarna uppe på bergsväggen samtidigt som varenda centimeter av deras klättring följs av media från hela världen.

Valley Uprising – Netflix

Nationalparken Yosemite har spelat en central roll för klättringen. Det är en plats som återkommer gång på gång i den här typen av dokumentären. I Valley Uprising så får vi en inblick i bergsklättringens 50-åriga historia i nationalparken. Dokumentären kartlägger en rebellisk kulturs födelse och utveckling.

Döden på K2 – SF Anytime/Google Play/iTunes

I augusti 2008 bestämmer sig 24 bergsklättrare sig för att bestiga K2, världens farligaste bergstopp. De antar sitt livs största utmaning men två dygn senare är elva av dem döda. The Summit är en gripande och hyllad dokumentär om bergsbestigning.

Free Solo – Viaplay

Trots vännerna och familjens enträgna försök att avråda honom är Alex Honnold fast besluten att klättra uppför den 910 meter höga, vertikala klippan El Cap i Yosemite nationalpark utan vare sig rep eller säkerhetsutrustning. Om han lyckas blir det den högsta klippvägg som någon någonsin har bestigit helt utan utrustning. Oscarsvinnande Free Solo kan du streama på Viaplay.

Cerro Torre: A Snowball’s Chance in Hell – iTunes

Klättraren David Lama slog rekord och blev den yngsta världsmästaren i bouldering 2006, bara 16 år gammal. Sedan dess har han fortsatt rada upp utmärkelser och vunna mästerskap. I den här dokumentären ger sig den talangfulla klättraren sig in för att ta sig upp för den mytomspunna berget ”Cerro Torre” i Patagonien, Sydamerika.

Har ni någon favorit när det gäller klätterfilmer som ni saknar på listan? Kommentera gärna!