8 filmer som skildrar orättvisornas USA

Det förs just nu en världsvid proteströrelse mot det systematiska förtryck och den rasism som svarta utsätts för. Detta förtryck har genom åren skildrats i många filmer, dokumentärer och serier. Vi har samlat 8 av dessa som vi tycker är viktiga och som alla borde ta sig tid att se.

When They See Us

when they see us

Kritikerrosade When They See Us är baserad på den verkliga historien som utspelade sig i New York i slutet av 80-talet, då fem mörkhyade tonåringar fastnar i en mardröm när de blir falskt anklagade för ett brutalt överfall i Central Park. Serien blev en smärtsam påminnelse om det amerikanska rättssystemets brister och den ojämlikhet som gynnar vissa mer än andra.

Det 13:e tillägget

13:e tillägget

I den här tankeväckande dokumentären analyserar forskare, aktivister och politiker kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser. Det målas upp en minst sagt dyster bild av ett fängelsesystem som inte borde få finnas år 2020.

I Am Not Your Negro

i am not your negro

Medgar Evers, Malcolm X och Martin Luther King Jr. var alla framträdande människorättskämpar, och de blev alla mördade. Deras tredje gemensamma nämnare är vännen James Baldwin. Före sin död 1987 påbörjade han sitt sista verk, en krönika om sina tre vänner och deras tragiska livsöden. Filmaren Raoul Peck tar avstamp i Baldwins anteckningar för att utforska den afroamerikanska historien och vad det innebär att vara svart i USA i dag.

Selma

selma

Historien om Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner – en farlig och skrämmande kampanj som kulminerade i den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och ledde till att president Johnson införde The Voting Rights Act.

12 Years a Slave

12 years a slave

Dramat 12 Years a Slave är baserad på Solomon Northups egna memoarer. Solomon (som spelas av Chiwetel Ejiofor) levde under 1800-talets första hälft som en fri svart man med ett välbeställt och lyckligt liv i New York. Men hans liv tar en abrupt vändning när han blir kidnappad och såld som slav till Louisiana. I filmen får vi följa hans kamp för inte bara frigörelse utan även också överlevnad.

Dear White People

dear white people

En social satir som följer fyra afroamerikanska studenter på ett Ivy league-college, där det råder tumult efter att några vita studenter anordnat en populär och samtidigt förolämpande fest med afroamerikanskt tema. I rollerna ser vi bland annat Tyler James Williams och Tessa Thompson.

Do the Right Thing

do the right thing

Det är sommarens varmaste dag, slutet av 80-talet och en rasistisk konflikt som puttrat under ytan exploderar plötsligt på Sal’s Pizza Parlor i Brooklyn. Filmen är regisserad av Spike Lee och i rollerna kan vi se Danny Aiello, Ruby Dee och Ossie Davies.

Get Out

get out

Den unga, mörkhyade Chris ska träffa sin vita flickväns föräldrar ute på deras lantställe för första gången. Han tror till en början att föräldrarnas tillmötesgående och nervösa sätt mest verka vara ett resultat av att de inte vet hur de ska hantera dotterns mörkhyade pojkvän. Men snart upptäcker han flera saker som förvandlar helgen från ett stelt möte med föräldrarna till en fullkomlig mardröm. Get Out nominerades på flertalet galor 2017 och vann bland annat en Oscarsstatyett i kategorin Bästa originalmanus.