8 gangsterfilmer du måste se

Även om man inte ska romantisera våld, så verkar det för många finnas något kittlande i gangsterkulturen. Flera av historiens allra största och kritikerrosade filmer ligger just i den genren. Vi har valt att samla åtta av våra favoriter när det gäller gangsterfilmer, både nya och de lite äldre. Är det någon ni saknar så hittar ni förstås fler i vår streamingguide.

Gudfadern

En kultrulle som de flesta kanske sett någon gång eller två, det är en film som man kan se hur många gånger som helst. För er som inte sett den än, så handlar filmen om maffialedaren Vito Corleone (Marlon Brando) och hans söner som håller New Yorks undre värld i ett järngrepp med sina skoningslösa metoder. Ni bör förstås se Gudfadern II och Gudfadern III också.

Black Mass

Den irländska gangstern James ’Whitey’ Bulger övertalas av FBI-agenten John Connolly att samarbeta med FBI för att få den italienska maffian på fall. En ohelig allians som ledde till att Whitey blev en av de mäktigaste gangstrarna i Boston.

American Gangster

American Gangster är baserad på den sanna historien om Frank Lucas och hans liv som gangster i 70-talets Harlem, New York. Vi får se hur polisveteranen Richie Roberts försöker få ett slut på Franks heroinimperium, samtidigt som Frank Lucas använder alla sina knep för att hålla sig undan rättvisan.

The Departed

The Departed utspelar sig i södra Boston, där Costigan (Leonardo DiCaprio) och Sullivan (Matt Damon) spelar två utexaminerade poliser, helt ovetandes om varandras existens. Den ena ingår i polisens specialenhet och infiltrerar stans irländska gangsterverksamhet, medan den andra infiltrerar polisens verksamhet för irländarnas räkning.  En mullvad + en undercoverpolis = spänning. De båda inser snabbt att det finns en läcka och det blir en kamp med klockan om vem som avslöjar vem först.

De omutbara

Al Capone styrde Chicago med järnhand. Ingen kunde komma åt honom och hans skumraskaffärer och ingen kunde stoppa honom. Det var fallet innan Elliot Ness och några utvalda och omutbara män beslutade sig för att få honom på fall.

En Profet

En profet är en fransk kritikersuccé från 2009. Filmen handlar om den unga mannen Malik som döms till sex års fängelse. Han blir snabbt vän med korsikanerna – en grupp som styr fängelset med järnhand. Han börjar han sakta men säkert stiga i ranking och bygger därefter upp ett maffiaimperium från insidan.

Lock, Stock & Two Smoking Barrels

Ett gäng killar blir skyldiga porrkungen Harry Lonsdale en halv miljon pund efter en storförlust i kortspel. Pengar som ska betalas inom en vecka, så tiden är knapp. Gänget får nys om att ett hus är fyllt av marijuana och bestämmer sig för att slå till med en stöt.

Reservoir Dogs

Sex brottslingar med pseudonymer, och var främlingar för varandra, anlitas för att utföra ett rån. The Heist är ett bakhåll av polisen och gänget tvingas skjuta sin väg ut. Klassisk film av Quentin Tarantino som ingen får missa.
Saknar ni någon film i listan? Ingen fara. I vår streamingguide kan ni hitta det mesta i film- och serievärlden. Ni hittar den här.