Allsvenskan drar igång – här är 5 matcher du borde se

Allsvenskan står för dörren. Den uppskjutna seriestarten har varit ett tufft slag ekonomiskt för i princip alla allsvenska klubbar. Så även om det nu kommer vara tomma läktare, så är det en efterlängtad premiär i helgen minst sagt. Nytt för i år är att matcherna numera streamas via Dplay och enbart en utvald match per omgång visas i vanlig linjär-tv. Så för alla er som hunnit signa abonnemang på Dplay har vi valt att lista våra 5 favoritmatcher i första omgången.

Malmö FF – Mjällby

Det traditionsenligt topptippade MFF tar sig an nykomlingarna Mjällby på hemmaplan. På pappret är det ingen tvekan om vilka som tar hem trepoängaren här. Men faktum är att Mjällby har värvat smart och med kvalitet. Så sent som idag blev det klart att fd. Hammarbyspelaren Jonathan Tamimi ansluter till truppen. Laget slog dessutom ut regerande mästarna Djurgården ur cupen i våras, så det finns absolut chanser för blekingelaget att skaka om skåningarna.

MFF då? Jo, den extremt förmögna klubben har så bred och tillspetsad trupp att de skulle kunna ställa upp med tre olika startelvor mot Mjällby och ändå ha stor chans att vinna. Men rykten gör gällande att det är sprickor mellan den danska tränare och flera ledande spelare i laget. Kan en eventuell disharmoni i MFF i kombination med klassisk nykomlingsflyt öppna för ett Mjällbykryss?

SE MATCHEN HÄR

IFK Göteborg – Elfsborg

IFK Göteborg var så sent som för bara något år sedan nederlagstippade, många trodde till och med det klassiska laget skulle åka ur 2019 efter förlust mot AFC Eskilstuna i första omgången. Men det visade sig att det föryngrade laget hade oanade toppar och spelade riktigt fin fotboll stundtals. I år är förväntningarna högre ställda. Dels för att tillskotten Tobias Sana och Hosam Aiesh hunnit spela in sig, men även för att landslagshjälten Jakob Johansson återvänt hem.

Även Elfsborg har fått se en gammal favorit återvända under vintern. Efter ett par år i Frankrike och Danmark kommer nu publikfavoriten Johan Larsson tillbaka till Borås, och känslan är att det är något mer optimistiskt i Elfsborgslägret i år. Det här västkustderbyt kan nog bli en jämn historia, frågan är bara vem som drar längsta strået.

SE MATCHEN HÄR

Örebro SK – AIK

AIK är tippade att sluta i toppen, vilket är helt naturligt med tanke på vilken kvalitet truppen besitter. Anfallande islänningen Kolbeinn Sigþórsson är tillbaka efter långtidsskada och ska ha sett het ut på träningarna, däremot kommer Nabil Bahoui inte medverka i premiären och kultspelaren Per Karlsson är tveksam. Mot Örebro SK brukar Solnalaget dock inte ha det helt lätt. Förra året blev det förlust på övertid och på 2018 fick man nöja sig med 1-1.

Närkingarna fick nyligen hem Nahir Besara från Cypern, lånat vindsnabba Jack Lahne och fått behålla kantspringaren Jake Larsson. Helt given utgång på den här matchen är det ändå inte, även om AIK känns tyngre. Förmodligen är det fördel ÖSK att läktarna är tomma – för den här bortamatchen brukar innebära tusentals ditresta AIK-supportrar som härjar vanligtvis.

SE MATCHEN HÄR

Hammarby – Östersund

För några år sedan var Östersund hela fotbollssveriges kelgris, medan Bajen skvalpade runt i mitten av tabellen. Men nu är det annat ljud i skällan. I Hammarby pratas det Zlatan, målet om att bli nordens största klubb och allsvenska målrekord. I Östersund är det något dystrare med spelare som lämnar, en organisation i konstant ekonomisk kris och Daniel Kindberg som är dömd till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott.

Hammarbys offensiv förra året kan inte beskrivas på något annat sätt än som en maskin. Laget gjorde mål, mål, mål och sen ytterligare mål. Och så lär det fortsätta även i år då man värvat Paulinho och har kvar stjärnor Tanković och Kačaniklić. Därför ser jag det som osannolikt att Östersund, efter en vinter full av negativa rubriker och utan starka nyförvärv, kommer kunna sno åt sig en pinne på Tele2. Men större under har skett – kanske kan de tomma läktarna jämna ut oddsen något.

SE MATCHEN HÄR

Sirius – Djurgården

Det är svårt att inte tycka om Sirius. Ett relativt litet lag som, trots begränsad budget, ändå spelar en ganska trevlig fotboll. Ett bakslag i år är att allsvenska profilen RÅP tvingas lägga av redan innan säsongen börjat, dessutom har även Philip Haglund och även Jesper Arvidsson lämnat klubben. Frågan är vem som ska bära laget i år? Uppsalalaget får en otroligt tuff förstamatch då man tar sig an regerande mästarna Djurgården – ett lag som kommer fullpumpade med självförtroende och en gnutta hybris.

Kujović, Kalle Holmberg, Ajdarević. De offensiva kvaliteterna i Djurgården är inget man skämtar bort, men kanske är förlusten av härföraren Marcus Danielson i backlinjen större än vad man tror? Känslan är att det kan bli en målrik match i Uppsala hur som helst.

SE MATCHEN HÄR

Letar du efter någon helt annan match? En helt annat sport? Gå gärna in och kika i vår sporttablå – där hittar du helgens alla sportsändningar.