Äntligen dags för svensk VM-premiär – Sverige mot Chile

Även om VM i Frankrike hade premiär redan förra veckan så har vårt svenska landslag inte spelat sin första match än – men ikväll är det äntligen dags.

Sverige spelar i Grupp F. Där hittar vi storfavoriterna och regerande världsmästarna USA, Thailand och sensationen Chile. Så det är en relativt tuff grupp att vinna, men samtidigt går gruppens två bästa lag vidare till åttondelsfinal (samt de 4 bästa lagen som kommer på en tredjeplats i samtliga grupper). Så det finns fina chanser för avancemang för det svenska laget.

I den första matchen möter alltså Sverige Chile. Ett Chile som på förhand inte skrämmer slag på någon – laget huserar för tillfället på 39:e plats på FIFA:s världsranking, jämfört med Sverige som ligger på plats 11. Så även om Sverige inte räknas bland favoriterna i VM, eller kanske ens bland de lag som kommer vara med och utmana favoriterna, så är förväntningarna höga inför kvällens premiärmatch mot Chile. Det är en match som vårt landslag bör vinna för att ha en bra chans att gå vidare till slutspel.

Men vissa höjer ändå en varningens finger för Chile – deras resa till VM är smått osannolik. År 2014 bestämde ordförande i Chilenska fotbollsförbundet att damlandslaget skulle läggas ner helt och hållet för att satsa mer på herrlandslaget. Det Chilenska damlandslaget raderades därefter ut från FIFA:s världsranking och var nere för räkning. Men damerna kämpade på för sin överlevnad, tog sig ur mörkret och år 2017 spelade damerna den första landslagsmatchen på över tre år (som vanns med 12-0!). Det följdes upp med att 2018 gå obesegrade genom VM-kvalet och sluta på en andraplats i gruppspelet efter ettan Brasilien.

Så spänningen inför ikväll finns där – det är ingen match med given utgång såhär på förhand. Ni följer matchen på TV4  och C More. Sändningen börjar 17.50 och matchstart är 18.00.