Filmmusik – här är 5 av våra favoritkompositörer

Trots att musiken i en film kan vara avgörande för hur filmen uppfattas, så är det lätt att glömma bort all den tid som läggs på att fånga känslan genom tonsättning och hur pass viktig musiken är. Det finns många begåvade kompositörer som gjort filmmusik, men vi har valt ut ett par av våra favoriter.

Hans Zimmer


Den tyska kompositören Hans Zimmer är förmodligen ett av de namn som flest känner igen. Han har en lång och gedigen karriär bakom sig, där han skrivit musiken till allt från Thelma & Louise till Den tunna röda linjen  till Inception, bara för att nämna ett fåtal.

John Williams


Det skulle förmodligen räcka att komponera filmmusik till Star Wars-filmerna, Harry Potter-filmerna, Hajen och E.T. för att räknas som en av de största. Men för John Williams räcker det inte där. Han har dessutom skrivit musik till både Schindlers List, Saving Private Ryan, Jurassic Park och Solens Rike. Listan kan göras lång.

Rachel Portman

Den snart 60-åriga brittiska filmkompositören Rachel Portman har under sitt yrkesverksamma liv hunnit med att skriva musik till oräkneliga filmer. Mest känd är hon för Lasse Hallströms Ciderhusreglerna, Chocolat och filmen om löparen Jesse Owens som tystade Hitler: Race.

Ennio Morricone

Den Italienska Ennio Morricone, som 2010 tilldelades Polarpriset, räknas som en levande legend inom sin gren. Främst är han nog känd för sina verk i Sergio Leones spaghettivästernfilmer, exempelvis: För en handfull dollar och Once Upon a Time in America. Men han har gjort mycket mer än så. Vi hittar hans musik i allt från The Hateful Eight till The Thing till De omutbara.

Anne Dudley

Anne Dudley har inte bara skrivit musiken till det kultförklarade dramat American History X, hon har dessutom komponerat musiken till Elle, Black Book och Tristan & Isolde, bland mycket annat.

Har ni någon favorit när det kommer till filmmusik? Tipsa gärna!