10 hyllade filmer baserade på böcker

”Filmen var bra, men boken var bättre”. Hur många gånger har man inte hört den frasen? Svar: många. I vissa fall stämmer det förstås, men inte i alla. En del filmer blir långt mer hyllade och kritikerrosade än böckerna som dem baserats på. Vi har gjort en lista med ett par filmer där så är fallet. Ni hittar samtliga filmer i vår streamingguide.

Den engelske patienten

Han hittas med ansiktet bränt till oigenkännlighet, utan minne. En ung sjuksköterska tar hand om honom. Under tiden som världen omkring dem vaknar upp efter flera års krig, kommer hans minne tillbaka. Filmen är baserad på boken med samma namn, som skrevs av den kanadensiska författaren Michael Ondaatje.

Forrest Gump

Odödlig klassiker från 1994. Vi får följa den mindre intelligenta men väldigt godhjärtade Forrest Gump (Tom Hanks) liv under tre decennier. Även om hans IQ inte är särskilt högt så kompenserar han det med ett stort hjärta. Han lyckas med att bli krigshjälte i Vietnam, toppidrottare och affärsman. Filmen kom 1994 och blev en stor succé, men boken kom redan 1986 och skrivs av författaren Winston Groom.

Jurassic Park

Många har säkerligen sett den smått kultförklarade Jurassic Park från 1993, men inte lika många har läst boken, med samma namn, som kom 1990 och skrevs av Michael Crichton. Där får vi följa den excentriske mångmiljonären John Hammond som bjuder in två dinosaurieexperter till sin nöjespark på en ö utanför Costa Rica. Hammond har lyckats skapa levande dinosaurier genom att klona DNA från förhistoriska insekter.

När lammen tystnar

För att hitta och rädda en försvunnen kvinna från en seriemördare så tar FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) hjälp av den dömda och ökända kannibalen och psykopaten Hannibal Lecter som spelas av Anthony Hopkins. Det ska visa sig vara ett ödesdigert beslut. När Lammen Tystnar är en klassisk och mardrömsframkallande rysare från 1991. Boken däremot, den kom ut redan 1988 och skrevs av Thomas Harris.

The Shining

Jack Torrance är en nykter alkoholist som vill komma bort ett tag för att ha tid för att skriva sin bok. Han väljer att ta ett jobb som vaktmästare på det avlägsna och isolerade hotellet Overlook över vintersäsongen. Med sig har han både fru och sin son Danny – som också har en speciell förmåga att kunna se syner och händelser från det förflutna. Det visar sig att det är något..annorlunda med rum 237. Boken är skriven av skräckkungen Stephen King och släpptes 1977.

Children of Men

Året är 2027 och det råder kaos och uppgivenhet bland mänskligheten. Kvinnorna har av någon anledning förlorat förmågan att bli gravida. Det är mer än 18 år sedan någon födde ett barn sist. Men en dag dyker en gravid flykting upp, och en fd. aktivist får i uppdrag att föra kvinnan genom det krigsdrabbade, kaosiga England till en säker ort. Children of Men är baserad på P.D James bok med samma namn från 1992.

Nyckeln till frihet

Andy Dufresne är oskyldig till ett dubbelmord, men döms till dubbla livstidsdomar och hamnar i det korrupta Shawshank-fängelset 1947. Men han börjar direkt att planera sin rymning. Nyckeln till frihet ses av många som en av filmhistoriens allra bästa. Precis som med The Shining så är det Stephen King vi hittar som författare till boken.

A Beautiful Mind

Långt innan Forbes Nash Jr. tilldelades nobels ekonomipris för sin matematiska teori som han kallade Game Theory, så betraktades han som galen och schizofren. En väldigt fin och gripande berättelse om psykisk ohälsa och hur vi ser på den. I rollerna ser vi bl.a. Russel Crowe och Ed Harris.

Fight Club

Jack hatar sitt vanliga liv och när han träffar Tyler Durden är det en revolution i hans tillvaro. Tillsammans startar de en hemlig klubb som breder ut sig till en större och större verksamhet, men samtidigt får Tyler allt mer kontroll över Jack. Du har säkert sett filmen, men har du läst boken? Den skrevs av Chuck Palahniuk och kom ut 1996, tre år innan filmen blev klar.

Den gröna milen

John Coffey skickas till ett fängelse efter att ha blivit dömd till döden för att ha mördat två flickor. Där är det vaktchefen Paul som ansvarar för honom fram till avrättningen. Men det dröjer inte länge innan Paul börjar tvivla på fångens skuld. Under 90-talet var det populärt att filmatisera Stephen Kings böcker uppenbarligen, för det är även han som skrivit Den gröna milen.

I vår streamingguide hittar ni alla dessa filmer – och många fler. Ta er gärna en titt!