Lasse Åberg fyller 80 år – här är våra favoriter

Lasse Åberg är en av våra mest folkkära skådespelare och har i över 50 år setts i oräkneliga filmer. I veckan fyllde han hela 80 år – det vill vi fira med en lista med våra Lasse Åberg-favoriter.

Sällskapsresan

Den här klassiska filmen regisserad av Lasse Åberg, har genom åren fått någon typ av kultglans. I filmen får vi följa den blyga och lågmälde Stig-Helmer (Lasse Åberg), när han ger sig iväg på charterresa till Gran Canaria över jul. Där träffar han norrmannen Ole Bramserud (Jon Skolmen) som han under filmens gång binder starka vänskapsband till. Under resan träffar Stig-Helmer alla klassiska stereotyper som man kan förvänta sig under en charter.

SE DEN HÄR

Repmånad

I klassiska Repmånad från 1979 följde Jonsson och fler av hans gamla lumparkompisar när det är dags för just repmånad. Men de tar inte det hela speciellt allvarligt. I stället passar de på att ha riktigt kul. Jonsson blir intresserad av Bea som jobbar i markan, ovetande om att hon är journalist. I filmen ser vi inte bara Lasse Åberg, utan också Monica Dominique och Ted Åström bland annat.

SE DEN HÄR

Den ofrivillige golfaren

När Stig-Helmer (Lasse Åberg) får sparken från brödrostfabriken där han jobbat i många år tar han jobb som gatusopare. Samtidigt slår finansmannen Bruno och galleristen Mette (Hege Schøyen) vad om att vem som helst kan lära sig spela golf lika bra som Bruno på en vecka. Av en slump upptäcker de gatusoparen och en motvillig Stig-Helmer går med på att lära sig spela golf. Tillsammans med sin vän Ole (Jon Skolmen) beger han sig till Skottland för att få experthjälp.

Hälsoresan

Radarparet Ole och Stig-Helmer ger sig iväg på en hälsoresa för att Stig-Helmer ska kunna bli av med de överflödiga kilon han har lagt på sig efter sin skilsmässa. På hälsohemmet träffar de en udda skara människor. En film i sann Lasse Åberg-anda, som han både medverkar i och regisserar.

SE DEN HÄR

Sällskapsresan II – Snowroller

Det har blivit ett stort antal gemensamma resor för Ole Bramserud och Stig-Helmer genom åren. Snowroller är en av dem. Den här gången är det dags för skidresa till alperna. Det blir en fartfylld vecka både i och utanför pisten minst sagt.

SE DEN HÄR

SOS – en segelsällskapsresa

Alperna, Gran Canaria och golfresa till Skottland. I SOS – en segelsällskapsresa så stannar den klantiga duon kvar i Sverige istället, närmare bestämt Stockholms Skärgård där det vankas midsommarfirande. Det blir en blöt historia som inte kommer glömmas bort i första taget.

SE DEN HÄR

The Stig-Helmer Story

I The Stig-Helmer Story från 2011 blickar Stig-Helmer tillbaka på sitt liv innan alla sällskapsresor. Han berättar om hur det var att växa upp under sent 50-tal och tidigt 60-tal. Detta illustreras av tillbakablickar till Stig-Helmer i 20-årsåldern och hans möte med sitt livs kärlek Annika, en ung frälsningssoldat.

SE DEN HÄR