Oscarsgalans favoriter – här streamar du dem

Natten mot måndag så går den årliga Oscarsgalan av stapeln. Det finns ett flertal filmer som ligger riktigt bra till sett till antalet nomineringar, däribland Joker, Once Upon a Time in Hollywood och Martin Scorseses The Irishman. Även om inte samtliga av de nominerade filmerna går att streama nu, så finns det ändå en hel del tillgängligt redan nu. Därför har vi hjälpt er med att leta reda på dem. Om ni vill se exakt vilka kategorier varje film är nominerad i så har vi skrivit en lista om det också – den hittar ni här.

Once Upon a Time in Hollywood

Los Angeles 1969 – nöjesbranschen håller på att förvandlas för gott. Tv-stjärnan Rick Dalton och hans stuntman Cliff Booth försöker göra comeback i ett Hollywood de inte längre känner igen. I huvudrollerna ser vi Brad Pitt och Leonardo DiCaprio. Once Upon a Time in Hollywood går för storslam under Oscarsgalan med hela tio nomineringar.

Joker

”Joker”, med Joaquin Phoenix i huvudrollen, är en fristående ursprungshistoria som utforskar Arthur Flecks värld, som han ser den. Arthur är en man som möts av grymhet och förakt av samhället. Dagtid arbetar han som clown och på kvällarna försöker han slå igenom som stand-up komiker, men det känns som att skratten alltid är på hans bekostnad. Fångad i en cyklisk tillvaro som pendlar mellan verklighet och galenskap, leder ett dåligt besök till en kedjereaktion som eskalerar. Även Joker tillhör en av galans stora förhandsfavoriter som är nominerad i elva kategorier.

Marriage Story

I Marriage Story får vi se två välbekanta ansikten i Scarlett Johansson och Adam Driver som spelar huvudrollerna i ett relationsdrama. Om ett äktenskaps upp- och nedgångar, om en familj som splittras och hittar tillbaks till varandra. Filmen är nominerad i ett flertal kategorier, bland annat bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.

The Irishman

The Irishman berättar historien om krigsveteranen Frank Sheeran som under sitt liv jobbade som yrkesmördare åt maffian. I filmen får vi se hur Frank på äldre dar börjar reflektera över händelserna som definierade hans liv och hans karriär som yrkesmördare, framför allt den roll han hade i det uppmärksammade försvinnandet av fackföreningsledaren Jimmy Hoffa i mitten av 70-talet. I rollerna ser vi storstjärnor som Robert DeNiro, Al Pacino och Joe Pesci. Filmen är nominerad i tio kategorier och kan streamas här.

The Two Popes

The Two Popes utspelar sig under ett historiskt ögonblick för den katolska kyrkan. 2012 ber den Argentiska kardinalen Bergoglio påve Benedikt XVI om att få lämna posten som kardinal i Vatikanen. Påven väljer i stället att kalla kardinalen till sig, väl medveten om att Bergoglio är en av hans mest skoningslösa kritiker. I rollerna ser vi Anthony Hopkins och Jonathan Pryce, som är nominerade till en Oscar i varsin kategori: bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll.

Ad Astra

Astronauten Roy McBride (Brad Pitt) färdas till solsystemets yttersta delar för att försöka hitta sin försvunne far. Hans resa kommer att avslöja hemligheter som sätter mänsklighetens existens på prov och samtidigt ifrågasätter vår plats i universum. Ad Astra är nominerad i kategorin bästa ljudmixning.

Rocketman

Berättelsen om legendaren Elton Johns liv, från de tidiga åren som underbarn vid Royal Academy of Music genom hans långa och betydande musikaliska samarbete med Bernie Taupin. Filmen är passande nog nominerad i bästa originallåt.

Breakthrough

När Joyce Smiths tonåriga adoptivson går genom isen i en sjö i Missouri, tycks allt hopp vara förlorat. Men trots att John hamnar i koma vägrar Joyce ge upp hoppet. Hennes fasta övertygelse om att han ska överleva inspirerar alla omkring henne att be för Johns tillfrisknande, trots att det går emot naturens och vetenskapens alla lagar. Precis som i Rocketman så är denna film nominerad i kategorin bästa originallåt. 

Honungslandet

Dokumentären Honungslandet utspelar sig på den nordmakedonska landsbygden där Hatidze lever, en av de sista i sitt skrå. Hon är den sista kvinnan i Europa som samlar vildhonung. Med varsamhet och sin expertis förvaltar hon sina bikolonier med stor respekt och vördnad för de små djuren, så vitala för planetens ekosystem. Men när en kringresande familj installerar sig i huset intill hennes, förändras hennes förutsättningar. Honungslandet är nominerad i bästa långfilmsdokumentär och bästa icke engelskspråkiga film.

Smärta och ära

I det spanska dramat Smärta och ära får vi se regissören Salvador som har nått stora framgångar i livet och nu ska en av hans restaurerade filmer få nypremiär. Samtidigt plågas han av diverse krämpor, och än mer av en tomhetskänsla. I jakten på livets mening drömmer sig Salvador tillbaka till barndomen, fattig på pengar men rik på kärlek från hans viljestarka mamma. Han minns pojkårens upptåg och de första aningarna om attraktion till det egna könet. Smärta och ära är nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Avengers: Endgame

Efter de katastrofala händelserna, som startades av Thanos, och vilka raderade halva universum och splittrade The Avengers tvingas de återstående medlemmarna i Avengers ta upp en sista kamp. I Avengers ser vi bland annat Brie Larson och Scarlett Johansson.

Lejonkungen

Förra året hade en gammal favorit premiär i ny tappning, nämligen Lejonkungen. På årets Oscarsgala är filmen nominerad i kategorin ”Bästa specialeffekter”. Man kan se både originalet från 1994 här och även den nya tappningen från förra året här.

Draktränaren 3

I kategorin bästa animerade långfilm hittar vi Draktränaren 3. Hicke och Tandlöse kommer äntligen att upptäcka sina sanna öden; Hickes som byn Berks ledare, tillsammans med Astrid, och Tandlöses som drakledare för alla Nattfasor. Deras vänskap prövas hårdare än någonsin tidigare, när de möter både det mörkaste hot de någonsin bekämpat och en kvinnlig Nattfasa.

I Lost My Body

I den förtrollande I Lost My Body flätas romantik, mysterier och äventyr samman när en ung man blir kär och en avhuggen hand rymmer från ett labb för att hitta sin förlorade kropp. Filmen är nominerad i bästa animerade långfilm och den kan ni se på Netflix här.

Klaus

En självisk brevbärare och en folkskygg leksakstillverkare inleder en osannolik vänskap. Snart sprider sig glädje till en kall stad i desperat behov av ljus i mörkret. Även Klaus är nominerad till en Oscar i kategorin bästa animerade långfilm.

Om ni letar efter något helt annat i film- eller serieväg så hittar ni det mesta i vår streamingguide. Ta er en titt här!