Sammanfattning av Game of Thrones säsong 1-7

Nu har det börjat. Den 15 april var det premiär för första avsnittet från den allra sista säsongen av Game of Thrones, en av världens mest populära serier genom tiderna. Och det finns förstås många frågor kring vad som kommer hända framöver, men lika viktigt är det förstås att veta vad som hänt innan. Det finns stort antal insatta och engagerade fans runtom i världen, men förmodligen även en del som inte sett allt eller helt enkelt har glömt delar av historien. Serien innehåller många karaktärer, familjer och komplicerade nät av händelser att det ibland kan vara svårt att hålla isär allt. Därför har vi försökt oss på att göra en enkel sammanfattning av säsongerna 1 till 7. Om ni vill kolla på föregående säsonger kan ni alltid hitta dem via vår streamingguide här. Och innan du fortsätter läsa: självklart gäller – SPOILERVARNING på allt som hände innan säsong 8.

SÄSONG 1

Eddard Stark blir rådgivare till sin vän Kung Robert Baratheon och Eddards oäkta son Jon Snow går med i nattens väktare. Långt därifrån, på kontinenten Essos, gifter Viserys Targaryen bort sin yngre syster Daenerys till Khal Drogo, ledaren till krigarstammen Dothraki. Detta i utbyte mot en armé, som Viserys vill använda för att återvända till Westeros och återta den tron familjen förlorade när hans far dog. Men han kommer aldrig så långt eftersom han blir dödad av Khal Drogo. Därefter dör även Khal Drogo, och under hans begravningsbål stiger Daenerys Targaryen in i elden med tre drakägg och kliver därefter ut oskadd, med tre nykläckta drakungar.

När Robert Baratheon dör så ärver hans son Joffrey tronen. Eddard Stark reagerar på att blont hår inte är ärfligt i Baratheon-familjen, vilket innebär att den blonda Joffrey inte heller kan vara den rättmätiga arvtagare till tronen. Man får veta att han istället är resultatet av Drottning Cersei Lannister och hennes bror Jamies incestuösa förhållande. När Eddard konfronterar familjen Lannister med detta så blir han först fängslad och sedan halshuggen.

SÄSONG 2

Nu blir det kamp om tronen. Både Renly och Stannis Baratheon gör anspråk på den, men Renly dör och Stannis får sin flotta sprängd. Samtidigt så försöker Robb Stark få krigshjälp från Balon Greyjoy genom att skicka sin vän Theon Greyjoy för att medla med sin pappa å Robbs vägnar. Men Theon tar ett eget initiativ och tar över Winterfell istället, där Robbs yngre syskon Bran och Rickon lyckas fly. Därefter blir även Theon lurad av sina egna trupper och tillfångatagen av Bolton-familjen.

Robb Stark blir förälskad i Talisa, trots att han är bortlovad till en av Lord Walder Freys döttrar. Vi får se hur Arya Stark, yngsta dottern i Stark-familjen, är fånge i Harrenhal. Men efter att hon räddat Jaqen H’ghar från döden så får hon hjälp att fly och får även en mystisk peng i belöning, som senare kommer visa sig bli viktig.

Daenerys och hennes folk har det tufft. Svält präglar deras dagar i Qarth och dessutom blir hennes drakar stulna av trollkarlar.  Vi får även se hur Jon Snow infiltrerar folket bortom muren – vildlingarna.

SÄSONG 3

Det börjar återigen gå bra för Daenerys. Hon lyckas värva en armé bestående av världens bästa soldater genom att befria tusentals slavar i staden Astapor. Jon Snow blir förälskad i Ygritte – en av de vildlingar han försökt infiltrera. Hans sanna identitet och dubbelspel avslöjas av henne och han tvingas fly hem till Castle Black.

Bran Stark utvecklar förmågan att förflytta sitt medvetande in i sin följeslagare Hodors, och även sin vargs sinne, för att uppleva det de upplever. Jamie Lannister blir tillfångatagen av Bolton-familjen och får sin hand avhuggen. Robb Stark begår sitt livs värsta misstag när han söker hjälp hos Frey-familjen, vilket slutar med att han, hans tjej Talisa, deras ofödda barn, hans mamma Catelyn och deras armé slaktas under den brutala scen som kallas The Red Wedding.

SÄSONG 4

Joffrey Baratheon gifter sig med Margaery Tyrell. Även hans bröllop slutar i tragedi (eller succé, beroende på vem man frågar) då han blir förgiftad och dör. Hans lillebror Tommen utses till ny kung.  Cersei anklagar sin bror Tyrion för sonens död. Tyrions vän Oberyn Martell möter ”The Mountain” i en duell för att avgöra vem av Tyrion och Cersei som ska få leva. Oberyn förlorar när han får huvudet krossat och Tyrions dödsdom är ett faktum. Men han lyckas fly och dödar i flykten även sin far.

Daenerys drakar har vuxit massvis och blir svårare att kontrollera. Little Finger gifter sig med Lady Lysa enbart för att kunna mörda henne.  Vildlingarna attackerar Castle Black, Ygritte dör och Stannis Baratheon leder armén till vinst över vildlingarna. Vi får i slutet se hur Arya Stark kommer fram till mystiska staden Braavos och Bran möter den treögda korpen.

SÄSONG 5

Kung Tommen gifter sig med sin brors fd. fru Margaery medan hans mamma Cersei fängslas och tvingas, i förd inga kläder alls, göra världshistoriens jobbigaste walk of shame. Tyrion möter Daenerys för första gången när han presenteras som en gåva från Jorah Mormont.

Arya befinner sig fortfarande i Braavos och tränar på att bli Ingen. Stannis bränner sin egen dotter Shireen på bål för att blidka ”Ljusets Herre”, vilket hittills har visat sig vara lönlöst. Sansa Stark blir bortgift till Ramsay Bolton, som våldtar och misshandlar henne.

Daenerys blir tillfångatagen av Dothrakis när hon befinner sig uppe bland bergen där en av hennes drakar vilar upp sig efter att ha blivit skadad. Jon Snow blir överbefälhavare hos nattens väktare. När han därefter försöker skapa fred och rädda vildlingar så förråder hans egna soldater honom och mördar honom med ett stort antal knivhugg.

SÄSONG 6

Efter att ha varit i Ramsays våld lyckas Sansa Stark  fly med Theon Greyjoy och återförenas med Jon Snow, som på magiskt vis blivit återupplivad av Melisandre. Bran lyckas med att bli den treögda korpen och hans följeslagare Hodor tvingas sätta livet till när de flyr från de odöda.

Arya Stark har tagit sig från Braavos för att leta upp Walder Frey för att döda honom som hämnd för mordet på hennes mamma och bror. Daenerys eldar helt enkelt upp sina fångvaktare, blir fri och seglar mot Westeros, samtidigt spränger Cersei Lannister hela byggnaden ”Great Sept of Baelor” för att slippa rättegång. Hennes son Tommen tar livet av sig och Cersei utropar sig själv till drottning. Samtidigt blir Jon Snow utsedd till kung i norr.

SÄSONG 7

Arya fortsätter att ta tillvara på det hämndbegär som i mångt och mycket driver henne framåt. Hon mördar hela familjen Frey genom att förgifta dem. Därefter återförenas äntligen Arya med sina syskon Sansa och Bran i Winterfell, där den sluga Littlefinger gör allt för att vända systrarna mot varandra, men det genomskådar Bran och ser till att hans planer avslöjas – vilket också leder till Littlefinger avrättas.

Jon Snow gör allt för att övertala makthavarna i King’s Landing att white walkers existerar och att hotet är överhängande. Idén är att tillfångata en white walker och visa upp för att bevisa detta, vilket leder till ett stort slag där många liv spills och Daenerys drake Viserion blir mördad av Night King. Inte nog med det – draken blir därefter återupplivad av Night King.

Ett incestdrama utspelade sig även i sjunde säsongen, då Bran Stark genom en vision ser att Jon Snow är en Targaryen. Samtidigt så utspelar sig intima scener mellan Jon Snow och Daenerys Targaryen, där de två är helt ovetandes om att hon är Jons moster.

Till sist får man se hur Night King flyger fram på den återupplivade, något läskigare, Viserion och hur muren rasar.

Sådär hörni. Det var ju inte alls komplicerat. Nu slipper ni sträckkolla igenom alla säsonger! Om ni ändå inte känner helt varma i kläderna så rekommenderar vi er att streama tidigare säsonger här.