Topp 10 filmer för hipsters

Hipsterkulturen har de senaste 10 åren utvecklats från en smal subkultur till något mycket större, nästan odefinierbart. Nu är det nästan svårt att sammanfatta och förklara vad det innebär att vara hipster. Det är som att alla har sin egen förklaring till vad det innebär, men vi på tv.nu vill ge det ett försök. Vi listar ett gäng filmer – och om du gillar fler än fem av dem är du förmodligen hipster, på ett eller annat sätt. Så kamma mustaschen och ta på dig dina ironiska glasögon, för här kommer tio filmer du inte får missa.

Her

I en nära framtid lever Theodore. Han har precis avslutat ett långt förhållande och befinner sig i lite av en livskris. När ett nytt, avancerat operativsystem dyker upp på marknaden så fascinerar det honom så mycket att han skaffar sig ett. Det sägs att systemet är både intelligent och har ett eget medvetande. Det visar sig stämma, och det faktumet förändrar hans liv på det mest otänkbara sätt.

Trainspotting

En kultklassiker som är en given film i hipstersamlingen. Man får följa ett gäng vänner i Edinburgh som flyr tristessen och vardagen genom grovt drogmissbruk. Renton har dock planer på att bli drogfri och göra sig kvitt sitt beroende när missbruket leder till allt för många allvarliga konsekvenser.

The Royal Tenenbaums

Många av Wes Andersons filmer skulle givetvis kvala in på den här listan. Men vi har valt The Royal Tenenbaums, där vi får följa den defekta familjen Tenenbaums. Patriarken och fadern är svårt sjuk och vill hinna träffa sin splittrade familj en sista gång. Det finns bara ett problem: Han har betett sig som ett svin på alla tänkbara sätt genom åren, så ingen i familjen vill träffa honom.

Donnie Darko

Utåt sett är Donnie en helt vanlig tonåring. Men inuti så trängs tvångstankarna och en mörk värld tätt. Han väljer att ingå en pakt med sin osynliga vän Frank – en mystisk kanin som lovar honom insikter i världens mysterier.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Clementine och Joel har förlorat kärleken till varandra. Den finns bara inte kvar. Men en separation känns allt för jobbig, så de tar hjälp av en ny teknologi för att lindra smärtan. Teknologin hjälper paret att sudda ut deras minnen av varandra, men är det egentligen vad de vill?

Ex Machina

En ofattbart rik IT-miljardär bjuder hem en man för att testa och undersöka en kvinnlig robot med artificiell intelligens. Experimentet förvandlas snabbt till något helt annat än vad den unga mannen hade förväntat sig och ett triangeldrama uppstår.

Amélie från Montmartre

Amelie är en ung kvinna som bor i Paris. Hon är, milt sagt, en annorlunda person: ensam och ganska blyg men med ett rikt inre liv. En dag hittar hon ett undangömt gammalt skrin fyllt av små prylar som en gång tillhört ett barn. Hon bestämmer sig för att leta efter ägaren till skrinet för att återlämna de bortglömda barndomsminnena.

The Virgin Suicides

I en till synes perfekt och prydlig förort i USA bor fem stycken tonårssystrar med sina föräldrar. Men bakom den fina fasaden döljer sig ett mörker; när den yngsta systern begår ett självmordsförsök låser modern in alla fem i ett försök att skydda dem. Men det leder till ett allt mer desperat, deprimerat och isolerat beteende hos systrarna och en katastrof kommer allt närmare.

I, Origins

Dr. Ian Gray forskar inom molekylärbiologi och ögats utveckling. En dag gör han och hans genialiska labbpartner en otippad och smått fantastisk upptäckt som ska omkullkasta allt vetenskapen har lärt honom. Men upptäckten kan samtidigt få enorma konsekvenser på samhället i stort.

What We Do in the Shadows

Med Flight of the Conchords-bekantinga Jemaine Clement i spetsen så kastas vi in i ett gäng vampyrers vardagsliv. Vi får följa Viago (379 år), Deacon (183 år), Vladislav (862 år) och Peter (8 000 år) i deras vardagsbestyr: vems tur är det egentligen att diska? Vem städar upp efter senaste offret? En komedi som ingen hipster bör missa.

Har du någon film du anser saknas här? Tveka inte att kommentera och tipsa oss!